Natuur
Van het Drentse esdorpenlandschap en de kweldergebieden langs de kust, tot het bos of weidelandschap bij jou om de hoek: Nederland kent een grote variatie aan natuur. In een dichtbevolkt land als het onze, is natuur aan veel veranderingen onderhevig en komt soms onder druk te staan. Het Cultuurfonds en haar schenkers ondersteunen natuurbehoud en -versterking in Nederland. Dat doen wij door het ondersteunen van projecten op het gebied van landschap, biodiversiteit en educatie.
Projecten
Vraag en antwoord
Is je project bedoeld voor een publiek in meerdere provincies of in het hele land? Dan kan je doorlopend je aanvraag doen en krijg je binnen 3 maanden bericht of je een bijdrage krijgt of niet.
Heeft jouw project een regionaal karakter en is het voornamelijk bedoeld voor inwoners van een gemeente of provincie? Dan kies je in je aanvraag voor de provincie waar het om gaat. Check de deadlines en mogelijkheden per provincie. De provinciale deadlines zijn bovendien ook te vinden in de checklist die je krijgt na het doen van onze Quickscan.
Je krijgt binnen max. 3 maanden na de deadline bericht of je een bijdrage krijgt of niet.
Belangrijk om te weten: je project mag nog niet gestart zijn als je een aanvraag doet.Het Cultuurfonds maakt bijzondere projecten op het gebied van natuureducatie mogelijk. Denk aan lesmateriaal, cursussen en tentoonstellingen voor jong en oud. In 2023 en 2024 willen we in het bijzonder ruimte bieden aan aanvragen voor natuureducatieve projecten gericht op een nieuw of moeilijk te bereiken publiek. Dat doen we via de themaregeling ‘Natuureducatie voor iedereen’.
Door kleine en grote veranderingen, zowel in Nederland als op wereldwijd niveau, staat de biodiversiteit onder druk. Zo is er veel aandacht voor de bijenstand, loopt het aantal grutto’s terug en dreigt de korenwolf te verdwijnen. Soortenorganisaties en terreinbeheerders zetten zich in voor het in stand houden en terugbrengen van (bedreigde) flora en fauna. Van de ‘grote namen’ zoals de grutto tot de voor het grotere publiek onbekende soorten als de kleine schorseneer.
Het Cultuurfonds maakt bijzondere projecten op het gebied van biodiversiteit mogelijk. Denk aan beheer ondersteunend onderzoek, poelenherstel of het treffen van soort-ondersteunende maatregelen.
Wij vinden het belangrijk dat:- Het project is voorzien van voldoende onderbouwing;
- Het project richt zich op een of meerdere in Nederland voorkomende soorten, flora dan wel fauna;
- Een ingreep waar mogelijk in een breder plaatje wordt gezet. Zo profiteert niet een enkele soort van een project, maar een heel (deel) van het ecosysteem. Waar mogelijk voor een brede aanpak wordt gekozen, waardoor een heel stuk van het ecosysteem van een ingreep profiteert;
Nederland kent een variatie aan landschappen welke grotendeels zijn gevormd onder invloed van menselijke activiteit. De verschillende landschappen met ieder hun eigen elementen zijn een lust voor het oog. Daarnaast bieden zij een onderkomen aan verschillende soorten flora en fauna. Door veranderingen in het gebruik van gronden verdwijnen karakteristieke landschapselementen en dreigt het landschap meer uniform te worden. Verschillende terreinbeherende organisaties zetten zich in voor de instandhouding en het herstel van landschappen en landschappelijke elementen.
Het Cultuurfonds maakt bijzondere projecten op het gebied van landschap mogelijk. Denk aan terreininrichting, aanpassingen ten behoeve van de waterhuishouding en het herstel van landschappelijke elementen. Daarnaast heeft het Cultuurfonds beperkt de mogelijkheid om bij te dragen aan de aankoop van gronden.
Wij vinden het belangrijk dat:- Het een ingreep op- of aankoop van een terrein betreft welke niet in handen is van een overheidsinstantie;
- Een ingreep of herinrichting van voldoende (wetenschappelijke en/of historische) onderbouwing is voorzien.
Een andere natuuraanvraag? Neem dan contact met ons op over de mogelijkheden!
Naast diverse natuurorganisaties, zijn in Nederland ook tal van individuen op eigen initiatief bezig met het uitvoeren van onderzoek op het gebied van veldbiologie. Velen van hen richten zich al jaren op specifieke soorten. Zij brengen bijvoorbeeld leefgebieden in kaart of onderzoeken populatieveranderingen of de ecologie van één of enkele soorten. Deze amateuronderzoekers leveren niet alleen een belangrijke bijdrage aan de sector in de vorm van kennis, maar ook door het enthousiasmeren van andere amateuronderzoekers en vrijwilligers. Middels het Meester Prikkebeen Fonds kan het Cultuurfonds bijdragen aan amateuronderzoek veldbiologie.
Uit het Meester Prikkebeen Fonds kunnen toekenningen worden gemaakt voor bijzondere kosten die komen kijken bij het uitvoeren van amateuronderzoek. Hierbij valt te denken aan kosten voor het bestuderen van museumcollecties of het bezoeken van- en deelnemen aan een studiedag of congres in binnen- of buitenland. Maar ook aan de aanschaf of huur van materialen zoals vallen, netten en wildcamera’s, evenals andere kosten verbonden aan het uitvoeren van het onderzoek.
Wij vinden het belangrijk dat:- het onderzoek wordt uitgevoerd op eigen initiatief. Dat wil zeggen, niet in het kader van een (betaalde) functie of een onderzoeksproject;
- de amateuronderzoeker het onderzoek onbezoldigd uitvoert;
- het onderzoek tot een conclusie leidt en resulteert in een publicatie, bijvoorbeeld in de vorm van een artikel in een vakblad.
Adnan Tekin, (voorzitter), voorzitter MBO Raad
Wilfred Alblas, directeur-rentmeester Het Limburgs Landschap
Bert Groenewoudt, senior-onderzoeker landschap Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Gerard Oostermeijer, universitair docent Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica, Universiteit van Amsterdam en voorzitter Stichting Science4Nature
Janne Ouwehand, onderzoeker dierecologie Rijksuniversiteit Groningen
Katja Philippart, directeur Waddenacademie; onderzoeker Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee
Rembrandt Sutorius, directeur Natura Artis Magistra
Anthonie Stip, projectleider De Vlinderstichting
Fiona Zachariasse, directeur Natuurmuseum Brabantsecretariaat: Noa Dunnewind