Botanische tuin UU 3

Een groene tijdmachine

tentoonstelling Evolutietuin - de groene tijdmachine
Aangevraagd door
Stichting Utrechts Universiteitsfonds
Bijdrage
€ 40.000,00
Werkterrein
natuur

De Universiteit Utrecht heeft een van de oudste universitaire tuinen van Nederland. Al in 1639 opende het zijn deuren en ze hebben sindsdien allesbehalve stilgezeten. Met de huidige klimaatproblematiek in iedereens achterhoofd zijn ze met een nieuw ambitieus plan begonnen: een Evolutietuin. Bezoekers worden ondergedompeld in een wereld vol verhalen die over biodiversiteit dankzij de evolutie van de natuur. En dit is niet alleen voor universitaire studenten bedoeld, maar voor álle Nederlanders – jong en oud – een reis in een groene tijdmachine.

Sleutelmomenten

Het is de eerste tuin in Nederland waar het complete verhaal van de ontwikkeling van de eerste planten op aarde naar complexe bloemplanten te zien is. Als enige botanische tuin ter wereld omvat deze tuin alle plantenorden. Op acht strategische 'sleutelmomenten' in de tuin wordt de complexe evolutie van planten op een begrijpelijke manier uitgelegd voor een breed publiek. Om een bezoek aan de Evolutietuin tot een onvergetelijke ervaring te maken voor mensen van alle leeftijden, investeert de Universiteit Utrecht in een gelaagde publieksoverdracht. De Evolutietuin zit boordevol verhalen, en om de bezoekers te helpen deze verhalen te ontdekken en begrijpen, ontwikkelen ze educatieve en artistieke installaties op acht strategische plekken in de tuin. Zo krijgen bezoekers inzicht in de voortdurende beweging van het plantenrijk.

In bloei

De eerste stappen van de Evolutietuin zijn al gezet. Nu is het belangrijk om de natuur zijn gang te laten gaan. Komend voorjaar zullen meer en meer planten en bloemen in bloei staan. Verschillende educatieve programma’s worden georganiseerd om het publiek bij deze tuin te betrekken.

Waarom ondersteunt het Cultuurfonds de Evolutietuin?

  • Het Cultuurfonds investeert graag in natuureducatie en dit is daar een goed voorbeeld van
  • Het is een toegankelijke tuin en randprogrammering dat veel bezoekers zal aanspreken
  • Het is leuk voor jong en oud en zal veel bijdragen voor verschillende generaties
  • Alle plantenordes komen aan bod binnen de tuin. Dit is zeer uniek en aan te moedigen
  • De evolutie van belang voor onze kennis over biodiversiteit. Zeker in het kader van de klimaatcrisis. Dit project zet hier goeie educatieve stappen in.

Maak jij natuur toegankelijk voor een breed publiek?

En kan jouw organisatie wel wat geld gebruiken voor dit project? Bekijk de mogelijkheden!

Dit project kreeg een toekenning uit: