Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen over geven aan het Cultuurfonds
Voor de ondersteuning van projecten ontvangt het Cultuurfonds gelden van particulieren uit schenkingen, donaties, en nalatenschappen, en van de VriendenLoterij en de Nederlandse Loterij. Daarnaast ontvangt het Cultuurfonds bijdragen van stichtingen, overheden, en bedrijven.
Het Cultuurfonds steunt cultuur en natuur in de breedte en door het hele land. Van groot tot klein, van amateurs tot professionals en van lokaal tot nationaal; alle makers, verenigingen en stichtingen die actief zijn op het gebied van cultuur en natuur kunnen financiering aanvragen.
Projectaanvragen worden beoordeeld door experts, bijvoorbeeld op het gebied van muziek, beeldende kunst of natuur. Door de verbinding tussen het hoofdkantoor in Amsterdam en de twaalf provinciale afdelingen, weet het Cultuurfonds goed wat er speelt op het gebied van cultuur en natuur, tot in de haarvaten van de samenleving.
Het Cultuurfonds investeert jaarlijks in ongeveer 4000 projecten van heel uiteenlopende aanvragers. Hoe groter jouw donatie is, hoe meer je richting kan geven. Je kiest dan voor een thema of provincie. Door een eigen CultuurFonds op Naam in te stellen, kun je kiezen voor een specifieke doelstelling die past bij jouw persoonlijke interesses. In alle gevallen selecteert het Cultuurfonds de specifieke projecten die worden ondersteund.
100% van jouw donatie komt terecht bij de makers en projecten. Dat kunnen wij doen omdat de organisatiekosten van het Cultuurfonds betaald worden uit bijdragen van de loterijen en opbrengsten uit ons eigen vermogen.
Alleen als je bij ons een CultuurFonds op Naam instelt, vragen wij jaarlijks een tegemoetkoming in de kosten voor het beheren en besteden van jouw fonds van 7,5% van het jaarlijks te besteden bedrag.
Het is aan jou om te bepalen of je de donatie wilt aftrekken van je Inkomstenbelasting, en dus belastingvoordeel krijgt. Dat is gebonden aan bepaalde spelregels. Wanneer je een periodieke schenkingsovereenkomst voor 5 jaar met ons afsluit, mag je de jaarlijkse donatie altijd aftrekken. Het Cultuurfonds is een culturele ANBI.
Het Cultuurfonds is te vinden onder de naam 'Stichting het Cultuurfonds'. Verder hebben wij RSIN nummer: 002963425.
Veelgestelde vragen over de organisatie
Met respect en waardering voor het verleden gaat het Cultuurfonds vanaf 7 november 2023 verder met een naam die past bij wie we nú zijn en met de focus op ons werk voor cultuur en natuur. We zijn actief over de volle breedte van cultuur en natuur, door heel Nederland, in het Caribisch deel van het Koninkrijk en in Suriname. We zijn er voor alle generaties, alle achtergronden, voor amateurs en professionals, voor liefhebbers en kenners, voor schenkers en aanvragers. We vinden het daarom belangrijk dat iedereen zich in het Cultuurfonds kan herkennen.
Het Koninklijk Huis heeft geen bemoeienis met of invloed op het beleid van het Cultuurfonds, maar zet zich belangeloos in bij een aantal officiële gelegenheden van het fonds.
Het Cultuurfonds komt voort uit het Prins Bernhard Fonds. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zamelde dit fonds geld in bij particulieren en bedrijven. Daarmee werd materieel – waaronder Spitfire vliegtuigen - aangeschaft voor de bevrijding van Nederland. Na de oorlog werd het doel van het fonds aangepast. Voortaan werden culturele projecten ondersteund om ‘de geestelijke weerbaarheid’ van de samenleving in de wederopbouw te versterken. Later kwam het ondersteunen van natuurbehoud daar bij.
Prins Bernhard zette zich vanaf 1940 tot zijn overlijden in 2004 in als regent van het Prins Bernhard Fonds. In 1999 werd de naam gewijzigd in Prins Bernhard Cultuurfonds. Het fonds groeide uit tot een van de grootste particuliere cultuurfondsen in Nederland.
Na het overlijden van Prins Bernhard in 2004 is de rol van regent niet langer ingevuld.
Nee. Bij de oprichting in 1940 is prins Bernhard gevraagd als regent van het naar hem vernoemde fonds. Deze erefunctie had hij tot zijn overlijden in 2004. Hij had geen zeggenschap over activiteiten van het fonds. Wel was hij actief betrokken. Zo reikte hij bijvoorbeeld jaarlijks de Zilveren Anjers uit, de onderscheiding waarmee het fonds sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw vrijwilligers eert voor hun onbetaalbare inzet voor cultuur en natuur.