Suriname
Het Cultuurfonds helpt niet alleen Nederlandse projecten. Ook vanuit Suriname kun je geld aanvragen om jouw project uit te voeren.
Om geld aan te vragen voor je project in Suriname kun je mailen naar Tessa Leuwsha. Heb je inhoudelijke vragen, twijfel je of heb je hulp nodig bij een aanvraag? Tessa staat voor je klaar!
Tessa Leuwsha over het DNB Fonds en aanvragen bij het Cultuurfonds vanuit Suriname bij 'De Nieuwe Politiek' van D-TV Express.
Bekijk ook het DNB fonds
Check hier de richtlijnen.
Vraag en antwoord
Heb je een project in Suriname dat ondersteuning nodig heeft? Dan kun je namens jouw instelling, stichting of vereniging geld bij ons aanvragen.
Als individu kun je ook geld aanvragen, met een maximum bedrag van €2.500
Projecten die:
- Cultuur, erfgoed en natuur versterken. Hierbij gaat het om activiteiten zoals het identificeren, documenteren, conserveren, toegankelijk en beleefbaar maken en presenteren van cultuur, erfgoed en natuur.
- De toegang tot educatie en talentontwikkeling verbeteren. Hierbij gaat het om het verbeteren van de mogelijkheden groepen en individuen om zichzelf persoonlijk en professioneel te ontwikkelen.
- Economische zelfstandigheid stimuleren. Hierbij gaat het om het creëren van mogelijkheden om deel te nemen aan de economie en daarin een (meer) zelfstandige positie te verwerven en bezit op te bouwen.
In lijn met de doelstellingen van het Cultuurfonds gaat een sterke voorkeur uit naar initiatieven met een duidelijke cultuur- en natuurcomponent.
Mail naar onze collega Tessa. Stuur alle documenten over je project via de mail en zij helpt je verder.
Na contact bestaat een complete aanvraag uit:
- Aanvragen van individuen: een ingevuld aanvraagformulier
- Een ingevuld aanvraagformulier. Voor formele organisaties en waar beschikbaar is de aanvraag aangevuld met een uittreksel van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF), niet ouder dan 1 jaar, een rekeningafschrift, en eventueel een recente jaarrekening en statuten
- Een inhoudelijk projectplan met daarin i.i.g. antwoord op de vragen: Wat ga je doen? Met wie ga je dat doen? Voor wie ga je dat doen? Hoe ga je dat doen?
- Een begroting met dekkingsplan
Voor aanvragen vanuit Suriname hebben we speciale formulieren voor het doen van een aanvraag. Je vindt deze als download hieronder.
29 februari 2024 (vergaderdatum 29 maart 2024)
30 mei 2024 (vergaderdatum 26 juni 2024)
22 augustus (vergaderdatum 16 oktober 2024)
14 november 2024 (vergaderdatum 18 december 2024)- Het project vindt plaats in Suriname / wordt vanuit Suriname geïnitieerd
- Bij voorkeur wordt er gewerkt met lokale mensen. Als de juiste expertise niet aanwezig is, dan is er in samenspraak met de lokale uitvoerders aandacht voor kennisoverdracht om deze expertise te ontwikkelen.
- Het initiatief heeft een duidelijk begin en einde, ofwel een fasering met duidelijke deelresultaten.
- Het initiatief, c.q. het onderdeel waarvoor een bijdrage wordt aangevraagd, gaat pas van start nadat de aanvraag voor het betreffende (deel-)initiatief is toegekend.
- Er kan alleen voor projectkosten worden aangevraagd, niet voor exploitatie- of reguliere kantoorkosten.
- Organisaties kunnen in één kalenderjaar meerdere bijdragen ontvangen, voor verschillende projecten. We streven naar een evenredige verdeling van het bestedingsbudget en wegen bij het maken van keuzes mee of een aanvrager al een eerdere bijdrage heeft ontvangen, en hoe een nieuwe aanvraag zich tot een eerdere bijdrage verhoudt.
- De gevraagde bijdrage is maximaal 80% van de totale projectkosten.
- De voorfinanciering bedraagt maximaal 80% van de toegezegde bijdrage.
- Overige financiers dienen in lijn te zijn met de doelstellingen van het Cultuurfonds.
Een groepje experts helpt ons de beslissing te nemen of een project geld krijgt. Voor de projecten in Suriname zijn dat:
- Tessa Leuwsha, Liaison officer Suriname namens het Cultuurfonds. Tessa is schrijver, documentairemaker en voormalig cultureel attaché voor de Nederlandse Ambassade in Paramaribo.
- Herman Jintie, directeur van Stichting Medische Zending Primary Health Care Suriname. Herman is Aucaner en heeft een groot netwerk in met name de binnenlanden van Suriname. Eerder was hij ook adviseur voor het Kans Fonds.
- Karin Refos, senior “Branding” en Communicatie expert en de “founder” van STAS International, Strategische Communicatie en “Branding”. Karin initieerde, coördineerde en implementeerde verschillende nationale (bewustwordings-) campagnes, zoals onder andere de opzet van de Nationale Volksmuziekschool in Suriname. STAS International ontwierp in 2022 het logo voor het Nationaal Comité Slavernij Verleden in Suriname.
- Sherida Mormon, ontwikkelingseconoom met specifieke expertise in het uitvoeren van economisch-milieu- en sociale impact en haalbaarheidsstudies. Sherida is ondervoorzitter van de vereniging economisten en voorzitter van het bestuur van het Thalia Theater in Paramaribo.
- Stephen Fokké, directeur van de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES), secretaris van de Stichting Jodensavanne, lid van de Raad van Advies van Stadsherstel Suriname N.V., adviseur van de Vereniging Klinkend Erfgoed Suriname (VKES) en UNESCO site manager voor de historische binnenstad van Paramaribo. Stephen is al sinds 2019 bij het Cultuurfonds betrokken als extern adviseur voor erfgoedprojecten in Suriname.
Jazeker!
Tessa is bereikbaar op donderdag en vrijdag per email en voor telefonische vragen bereikbaar tussen 08.00 en 16.00 uur.
Mail: t.leuwsha@cultuurfonds.nl
Telefoon: +597 8446382
- Er kan niet worden aangevraagd voor projecten die een politieke of religieuze doelstelling uitdragen.
- Aanvragen die (met name) gericht zijn op het afdekken van een exploitatietekort.
- Activiteiten met een fondsenwervend oogmerk.
- Projecten die reeds (goeddeels) zijn gerealiseerd op het moment van beoordeling
- Prijzen, prijsuitreikingen e.d. van andere organisaties
- Aanvragen die het karakter hebben van een herstelbetaling, compensatie of schadeloosstelling.
- Er kan niet worden bijgedragen aan projecten die hoofdzakelijk individuele heling ten doel hebben. Collectieve heling als effect valt wel binnen de scope van het DNB Fonds.
- Er kan niet worden aangevraagd voor algemeen wetenschappelijk onderzoek.
Het vastleggen van kennis over erfgoed in publicaties en/of via onderzoek en schrijven kunnen worden gesteund.
Het vastleggen van kennis in publicaties en/of via onderzoek en schrijven kunnen ook worden gesteund wanneer er aansluiting is met de doelstelling van het DNB Fonds.