Arbeiders op een plantage in Deli nu Medan circa 1900 Foto Stafhell Kleingrothe

Verborgen verbanden

tentoonstelling Verborgen verbanden
Aangevraagd door
Van Abbemuseum
Bijdrage
€ 20.000,00
Werkterrein
beeldende kunst

Achter de naam van het Van Abbemuseum schuilt een verhaal met diepe wortels in het koloniale verleden. Ontdek hoe tabak uit Nederlands-Indië bijdroeg aan de geboorte van het toonaangevende Van Abbemuseum voor hedendaagse kunst.

Henri van Abbe's tabakserfenis

Het Van Abbemuseum is vernoemd naar Henri van Abbe, de oprichter van sigarenfabrieken Karel I. De tabak voor zijn fabrieken importeerde hij voornamelijk uit Deli in Nederlands-Indië. Met de opbrengst stichtte hij het museum voor hedendaagse kunst. Hoewel Van Abbe zelf niet persoonlijk aanwezig was op de plantages, had zijn aanzienlijke tabaksafname een grote impact op de streek en haar bewoners. Deze achtergrond vormt de basis van het onderzoek dat het Van Abbemuseum naar zijn koloniale verleden doet.

Een nieuw perspectief

De schenking van het Van Abbe familiearchief in 2018 was het startsein voor dit doorlopende onderzoek naar het verleden van het museum. De resultaten hiervan worden tentoongesteld in de tentoonstelling Verborgen Verbanden. Hierin komen de ervaringen van plantagearbeiders in Deli aan het licht, met speciale aandacht voor hun werk- en leefomstandigheden. Dit gebeurt aan de hand van archiefmateriaal, audio- en video-interviews en illustraties. De expositie werpt zo ook een nieuw licht op de collectiepresentatie Dwarsverbanden en opent de deuren naar de oorsprong en de bijzondere omstandigheden waarin deze unieke kunstverzameling tot stand kwam.

Vrouwen sorteren tabaksbladeren op lengte in een loods op onderneming Tegal sirondo ook wel Tegal gondo bij Oengaran ten zuiden van Semarang c 1910 Universitaire Bibliotheken Le Fotograaf onbekend
Vrouwen sorteren tabaksbladeren op lengte in een loods op onderneming Tegal-sirondo (ook wel Tegal-gondo) bij Oengaran ten zuiden van Semarang c. 1910 Universitaire Bibliotheken Le. Fotograaf onbekend.

Behoud van cultureel erfgoed

Het Van Abbemuseum vindt het belangrijk dat deze verhalen gedeeld worden, maar vooral ook bewaard. Daarom introduceert het museum naast een tentoonstelling ook een podcast en een kunstproject met jonge makers. Zo wordt gegarandeerd dat de verhalen niet vergeten worden, ook na de tentoonstelling.

Podcast free2

Waarom steunt het Cultuurfonds Verborgen Verbanden?

  • Het Van Abbemuseum onderzoekt actief zijn eigen koloniale geschiedenis en belicht de voortdurende impact ervan in het heden.
  • De tentoonstelling biedt nieuwe kennis en inzichten over de historische context van contractarbeid en de verborgen aspecten van het slavernijsysteem.
  • De focus op ontkenning, onderdrukte verhalen en verzet draagt bij aan een completere geschiedvertelling en stimuleert het publieke debat over het koloniale verleden van Nederland.
  • Het museum toont moed door kritisch te kijken naar de betrokkenheid van zijn oprichter bij het slavernijsysteem, wat bijdraagt aan een eerlijke en open reflectie op het leven en werken op de plantages.

Geeft jouw cultuurproject een nieuw perspectief op onze geschiedenis?

Maak kans op een bijdrage van het Cultuurfonds.