Between graveyard and museums sphere het nieuwe domein 1575331995

Wat hebben een begraafplaats en een museum met elkaar te maken?

tentoonstelling Tentoonstelling Joseph Semah: Between Graveyard and Museum’s Sphere
Aangevraagd door
Stichting De Domijnen
Bijdrage
€ 7.000,00
Werkterrein
beeldende kunst

Op het eerste gezicht lijken een begraafplaats en een museumzaal weinig gemeen te hebben. Toch geven ze allebei betekenis aan de kunstwerken van Joseph Sassoon Semah in de tentoonstelling Between Graveyard and Museum’s Sphere in Het Nieuwe Domein in Sittard.

Het werk van Semah werk gaat over ballingschap, verloren cultuur, geschiedenis en identiteit. Hierdoor ontstaat er een verbinding tussen de begraafplaats als een plek van herinnering en de museumzaal als een ruimte voor hedendaagse kunst.

Zo (groot)vader zo zoon

Semah treedt met zijn werk in de voetsporen van zijn grootvader, de opperrabbijn van Bagdad. Hij zette zich in voor het bevorderen van gesprekken tussen mensen met verschillende religies en wereldvisies. Semah probeert met zijn werk eigenlijk hetzelfde te doen.

Erfgoed meets moderne kunst

De tentoonstelling Between Graveyard and Museum’s Sphere is een initiatief van het Regioarchief Sittard-Geleen. Zij deden onderzoek naar de erfgoedstukken van de joodse gemeenschap in Sittard. Semah werd voor deze tentoonstelling uitgenodigd om een hedendaags perspectief te bieden op deze erfgoedstukken en de Joodse gemeenschap in de stad. Zo gebruikte hij voor zijn werk Lumen Travo Galerie een oud joods muziekinstrument (shofar). Zo worden in de tentoonstelling de bezoekers gestimuleerd over thema’s als geschiedenis, identiteit en vriendschap na te denken.

Waarom steunt het Cultuurfonds Limburg de tentoonstelling Between Graveyard and Museum’s Sphere?

  • De combinatie van oude erfgoedstukken en hedendaagse kunst geeft de bezoekers een unieke kijk op de rijke geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Sittard.
  • Voor basis- en voortgezet onderwijs is er een uitgebreid educatief aanbod samengesteld in het kader van de tentoonstelling. Dit draagt bij aan kennisverspreiding en bewustwording.
  • De tentoonstelling is toegankelijk voor een breed publiek, ondanks dat het de thema’s judaïsme, islam en christendom behandelt. De tentoonstelling vermijdt politieke of religieuze standpunten en bekijkt het onderwerp vanuit een cultuurhistorisch perspectief.
Bezig met een cultuurproject in Limburg?

Kijk of je in aanmerking komt voor een bijdrage!

Dit project kreeg een toekenning uit: