Stinzenplanten 3

Stinzenplanten: groen erfgoed

Stimuleringsprogramma 'Stinzenplanten 365 dagen'
Aangevraagd door
Stichting Digitaal Portaal voor Nederlandse Kastelen, historisch Buitenplaatsen en Landgoederen
Bijdrage
€ 25.000,00
Werkterrein
erfgoed & monumentenzorg

Stinzenplanten? Mocht je nu denken: sorry, wat? Geen zorgen. Je kent ze wel, maar je weet waarschijnlijk niet dat ze samen een plantensoort vormen. Sneeuwklokjes, speenkruid, wilde hyacinten: allemaal stinzenplanten.

Het zijn historische planten met een imagoprobleem. Want doordat ze uitsluitend in het voorjaar groeien vergeet iedereen ze daarna prompt. Daar gaat de Stichting Digitaal Portaal voor Nederlandse Kastelen, historisch Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) wat aan doen. Met een educatief programma zorgen ze ervoor dat straks niemand meer zonder stinzenplanten kan.

Hortulanus Gerard van Buiten legt uit wat stinzenplanten zijn

Vind Stinzen met sKBL

Wandelen langs Stinzenplanten

Waarom steunt het Cultuurfonds dit stinzenplanten-plan?

Met hun historische karakter zijn stinzenplanten groen erfgoed. Om ervoor te zorgen dat deze planten ook in de toekomst blijven groeien is er jaarrond aandacht voor de groeiplaatsen van deze gewassen nodig.

  • Met een stimuleringsprogramma voor stinzenplantenbeheer zorgt sKBL ervoor dat mensen beseffen dat stinzenplanten niet alleen in het noorden van Nederland voorkomen, maar ook in de Vechtstreek en de Binnenduinrand van Zuid- en Noord-Holland.
  • Draagt sKBL bij aan het landelijk inventariseren van de historische stinzenplantencollecties.
  • Wordt vervuiling van deze authentieke plantensoort voorkomen.
  • sKBL werkt samen met veel verschillende partners om het educatieve programma te realiseren.
Stinzenplanten 1

Steun groen erfgoed, steun stinzenplanten

Bij erfgoed denk je misschien niet direct aan planten, maar historische tuinen, parken en landgoederen vertellen veel over de geschiedenis van onze maatschappij. Help ons groen erfgoed beschermen. 

Dit project kreeg een toekenning uit: