Het muzikale verhaal van een mysterieuze prinses
Bij het kerkje in Zweeloo ligt een verhaal verborgen in het Drentse zand. In de muziektheatervoorstelling De Vlinderprinses wordt dit stukje geschiedenis op haar geboortegrond tot leven gebracht.
In 1952 stuitte een boer in Zweeloo, bij het egaliseren van zijn land, op een bijzondere ontdekking. Grafresten werden blootgelegd, waaronder een urn met gekleurde glazen kralen, sieraden van barnsteen, een vergulde vlinder en resten van linnen gewaden. Deze bijzondere ontdekking leidde tot de geboorte van De Vlinderprinses, een muziektheaterstuk doordrenkt van historische feiten en lokale sagen.
Van adel?
Door de raadselachtige inhoud van de urn: de bijzondere vlinder, de sieraden en de zorgvuldig bewaarde gewaden werd al snel gedacht aan de laatste rustplaat van een dame van adel. Misschien zelfs wel van een prinses.
Streekeigen show
Meer dan 200 deelnemers, van spelers tot muzikanten, zetten zich in om het verhaal van deze mysterieuze prinses tot leven te wekken. De voorstelling wordt volledig uitgevoerd en gemaakt door de lokale gemeenschap. Het stuk omvat 20 scènes die worden begeleid door liederen en muziek, verzorgd door solisten, ensembles, een groot koor en een orkest. En alles natuurlijk geheel in het Drents.
Waarom steunt het Cultuurfonds Drenthe De Vlinderprinses?
- Het project biedt een unieke benadering om cultureel erfgoed voor een divers publiek toegankelijk te maken, doordat het verhaal van de oude vondst wordt vertaald in een muziektheaterstuk.
- De voorstelling omarmt en viert de Drentse cultuur. Zo wordt het gehele stuk uitgevoerd in het Drents en wordt de lokale gemeenschap bij de voorstelling betrokken.