Laat de lampen weer stralen
Huis Jan de Jong, een iconisch voorbeeld van de 'Bossche School' architectuur, krijgt een broodnodige restauratie. Dit bijzondere huis, ontworpen door Jan de Jong in de jaren '60, staat bekend om zijn ingetogen en serene uitstraling. Hoewel relatief onbekend, heeft het een bijzondere aantrekkingskracht en een rijke historie.
Wereldberoemd in het klein
Het huis in het Brabantse Schaijk trekt al jaren bezoekers uit onder andere Zwitserland, Denemarken en Japan. Het is een prachtig voorbeeld van de stijl die door architect Hans van der Laan is bedacht. De grijze gevels en de diepliggende zwarte kozijnen verbergen een interieur dat perfect past bij het exterieur.
Belangrijk licht
Een van de meest bijzondere elementen van het interieur van Huis Jan de Jong zijn de bijna 90 unieke lampen, allemaal eigenhandig ontworpen door de Jong. Deze lampen zijn niet alleen functioneel, maar vormen een belangrijk onderdeel van de sfeer en het ontwerp van het huis. Na jaren van intensief gebruik zijn veel van deze lampen echter aan restauratie toe.
Restauratieproject
De restauratie is cruciaal om de oorspronkelijke uitstraling en sfeer van het huis te behouden. De lampen, variërend van simpele plafondlampen tot complexe staande exemplaren, worden met zorg gerestaureerd zodat ze weer jarenlang mee kunnen.
Waarom steunt het Cultuurfonds de restauratie van de lampen?
- Huis Jan de Jong is een monument van internationale betekenis en een belangrijk onderdeel van ons culturele erfgoed.
- De restauratie van de lampen zorgt ervoor dat dit unieke huis zijn serene en ingetogen sfeer behoudt, en dat toekomstige generaties kunnen genieten van de pracht van de 'Bossche School' architectuur.
- Ook draagt het herstel bij aan het behoud van cultureel erfgoed en de educatie van het publiek over de rijke geschiedenis van de Nederlandse architectuur.
Kan jouw erfgoedproject wel een bijdrage gebruiken?
Kijk of je kans maakt op een bijdrage.
Headerbeeld: Arjan Bronkhorst/De Volkskrant