Klokhuis weet wel raad met de canon
Of het nu gaat om oorlog, wetenschap, hunebedden of slavernij, Het Klokhuis maakt ieder canon-onderwerp inzichtelijk. Dat doen ze op de typische ‘Klokhuis-manier’. Zorgvuldig, volledig en met humoristische sketches. Omdat objectieve informatie best een tegenkleur kan gebruiken.
In 2020 is de Canon van Nederland vernieuwd. De lijst bestaat nog steeds uit vijftig historische figuren en verschijnselen, maar er is meer aandacht voor verschillende perspectieven, diverse iconen en regionale spreiding. Zo zijn bijvoorbeeld Willem Drees en de grachtengordel vervangen door Anton de Kom en de komst van gastarbeiders. In totaal zijn er tien nieuwe ‘vensters’ bijgekomen. Het Klokhuis gaat bij deze tien onderwerpen nieuwe afleveringen maken.
Het Klokhuis over Anton de Kom
Inspiratie voor geschiedenis
De Canon van Nederland werd in 2006 ontwikkeld in opdracht van de overheid. Het biedt een overzicht van ‘wat iedereen in elk geval zou moeten weten van de geschiedenis en cultuur van Nederland’. De lijst met vijftig onderwerpen geeft richting aan het Nederlandse geschiedenisonderwijs. De Klokhuis-afleveringen spelen hier een belangrijke rol in.
Waarom steunt het Cultuurfonds de canon-afleveringen van Het Klokhuis?
Sinds 2012 heeft Het Klokhuis alle onderwerpen van de canon op een toegankelijke en aansprekende manier in beeld gebracht voor 8-12-jarigen
- De afleveringen hebben een groot aandeel in het behalen van de doelen van de canon: kinderen op een informatieve en speelse manier kennis bijbrengen over belangrijke historische en culturele ontwikkelingen.
- Voor veel docenten vormen de afleveringen de basis voor (geschiedenis)lessen.
- Het is belangrijk de canon-onderwerpen met nieuwe inzichten en perspectieven up to date te houden.
- Dankzij uitzending op televisie, online en verspreiding via zowel de Canon van Nederland als Het Klokhuis zelf hebben de afleveringen een enorm bereik.
Het Klokhuis over Sara Burgerhart
Geschiedenislessen saai? Mooi niet
Dankzij de canon-afleveringen van Het Klokhuis leren kinderen op een speelse manier over belangrijke historische en culturele gebeurtenissen. Wil je hier ook aan bijdragen?