Huis van herinnering
Op het museumterrein van het Nederlands Openluchtmuseum is een straat ingericht met typische naoorlogse doorzonwoningen. Eén van deze huizen is het Huis van Herinnering, speciaal ingericht voor ouderen met dementie. Dit huis nodigt hen uit om herinneringen op te halen aan een tijd waarin ze in de bloei van hun leven stonden.
Van wens naar werkelijkheid
Al lange tijd had het Nederlands Openluchtmuseum de wens om een project voor ouderen met dementie te realiseren, waarbij reminiscentie, een vorm van hulpverlening gericht op het terughalen van herinneringen, centraal staat. Met het Huis van Herinnering vervult het museum deze wens.
Hoe verder hoe beter
Mensen met dementie kunnen moeite hebben met het herinneren van recente gebeurtenissen, maar hebben vaak nog sterke herinneringen aan gebeurtenissen uit een verder verleden. Daarom biedt het Huis van Herinnering een bijzondere ervaring aan ouderen met dementie: een reis terug naar een tijd van herkenning.
Op de koffie in de jaren ‘60
In het Huis van Herinnering komt de sfeer van de jaren 1960 en 1970 tot leven door vertrouwde geuren, geluiden en voorwerpen. Naast de nostalgische inrichting biedt het huis ook speciale programma's die ouderen onderdompelen in het verleden. Door middel van diverse activiteiten en het prikkelen van alle zintuigen worden herinneringen opgehaald. Het programma varieert telkens, afhankelijk van de interesses van de deelnemers, waardoor elke sessie uniek is. Dit initiatief heeft niet alleen een positieve invloed op hun eigen welzijn, maar versterkt ook de band met verzorgers, familieleden en mantelzorgers. Samen kunnen zij bijzondere momenten delen waarin hun naaste weer lijkt op de persoon die ze vroeger waren.
Waarom steunt het Cultuurfonds het Huis van Herinnering?
- Het Huis van Herinnering biedt een waardevolle ervaring voor ouderen met dementie en hun verzorgers, waardoor zij kunnen genieten van momenten van verbinding en herkenning.
- Het initiatief van het Huis van Herinnering nodigt ouderen uit om herinneringen op te halen aan een tijd waarin ze in de bloei van hun leven stonden, wat bijdraagt aan het gevoel van eigenwaarde en welzijn bij deze groep.
- Daarnaast draagt het bij aan een inclusieve samenleving waarin iedereen kan deelnemen aan culturele ervaringen.
Maakt jouw project cultuur toegankelijk voor iedereen?
Wie weet maak je kans op een bijdrage. Bekijk de mogelijkheden!