Iedereen naar het museum
Heb je er weleens bij stil gestaan hoe moeilijk een museumbezoek kan zijn als je een verstandelijke beperking hebt? Ingewikkelde tekstbordjes, onduidelijke routes, te veel prikkels. Stichting Leer zelf online doet er wat aan.
Door heel Nederland bezoeken mystery guests met een verstandelijke beperking musea. Ze stellen een rapport op waarmee musea met een paar kleine aanpassingen een grote groep mensen een leuke dag kunnen bezorgen.
Mysterie guests Claudy Goris, Jan van de Pol en Esther de Groot beoordelen het Waterliniemuseum in Bunnik
Mensen met een verstandelijke beperking: loyale bezoekers
De bevindingen worden ook in naareenmuseum.nl verwerkt. Een duidelijke website waarop in eenvoudige taal wordt uitgelegd hoe een museum werkt. In de museumkiezer kunnen sitebezoekers musea filteren op wat ze leuk (‘dingen aanraken’ of ‘lekker rustig’) of handig vinden (‘bereikbaar met de bus of trein’). Dit haalt de spanning van een eerste bezoek af. Vinden mensen met een verstandelijke beperking het museum eenmaal leuk, dan worden ze vaak loyale bezoekers.
Waarom steunt het Cultuurfonds naareenmuseum.nl?
Uit onderzoek van de Stichting Leer zelf online blijkt dat mensen met een verstandelijke beperking graag musea willen bezoeken, maar dit niet doen omdat het te ingewikkeld is. Dit betreft een aanzienlijk grote groep; meer dan 3 miljoen mensen. Op een vrolijke en zinvolle manier brengt de stichting hier verandering in.
- Wie kan nu beter aangeven wat er nodig is dan mensen met een verstandelijke beperking zelf?
- Met kleine aanpassingen kunnen musea mensen die wat meer hulp nodig hebben een leuke dag bezorgen.
- Met de website naareenmuseum.nl wordt een nieuwe vorm van vrijetijdsbesteding voor kwetsbare mensen geïntroduceerd.
- Musea worden inclusiever.
Vind jij ook dat musea toegankelijk moeten zijn voor iedereen?
Sluit je bij ons aan. Je kunt al een bijdrage doen vanaf € 15,- en je zit nergens aan vast.