Mime als antistof
Mime? Dat is toch met een wit geschminkt gezicht en witte handschoenen uitbeelden dat je in een onzichtbare doos gevangen zit? Eh... Nee. Mime is een eigenzinnige, fysieke manier van theater maken. "Mime is de antistof in de samenleving. Een stof die je in een kleine hoeveelheid toedient om een negatieve ontwikkeling te stoppen".
Originele tekst door Annemique de Kroon, fotografie Lars van den Brink
Aangepast voor website
Buiten de lijntjes kleuren
Om tegenwicht te bieden aan een steeds mechanischer wordende samenleving en eigengereid theater te ondersteunen hebben beeldhouwer Els Kingma en fotograaf Rob Houkes het Antistof Fonds opgericht. Een Fonds op Naam dat zich volledig op mime richt.
Rob Houkes: "Els heeft altijd op de mimeschool in Amsterdam gewerkt. Die school is internationaal een begrip en trekt studenten uit de hele wereld. Eigenzinnige talenten met een unieke belevingswereld. Toen een aantal jaar geleden tweehonderd miljoen werd bezuinigd op cultuur besloten we in actie te komen".
Els Kingma: "Mimespelers zijn heerlijk eigengereid, ze hebben iets dwars - dat spreekt ons aan, zo zijn we zelf ook. We willen eigenlijk vooral eigenzinnigheid en tegendraadsheid steunen en theatermakers steunen die de confrontatie opzoeken en buiten de lijntjes kleuren. Eigenzinnig zijn betekent voor ons: je niet conformeren. Dat ingrediënt vinden we belangrijk in de samenleving."
Van niets iets maken
Dionne Verwey is een van die eigenwijze theatermakers. Ze studeerde in 2012 af aan de mime-opleiding, waar ze les heeft gehad van Els. "Voor mij is mime van niets iets maken. Een voorstelling over mannelijke en vrouwelijke energie bijvoorbeeld. Je hebt alleen je lijf, je brein en de andere spelers. Er is geen script of decor dat de aandacht afleidt".
Theater confronteert je met jezelf
Het maken van een mimevoorstelling start met een idee. Heel conceptueel, in een lege ruimte met twee lichamen. Dan wordt er geïmproviseerd. Dionne Verwey: "We interpreteren bijvoorbeeld stereotypes en van daaruit ontstaan weer nieuwe situaties. Die kunnen grappig of triest zijn, dat is voor iedereen anders. We willen uitbeelden wat er in veel hoofden gaande is. Als we een verhaal vertellen over hoe het is om vrouw te zijn in een wereld die wordt overheerst door mannen, dan herkennen vrouwen zich daarin en begrijpen mannen wat vrouwen meemaken."
Rob Houkes: "Dit past naadloos bij ons idee: theater confronteert je met jezelf, met wie je bent en waar je staat. Daarom steunen we graag dit soort producties."
Dionne Verwey onderzoekt samen met Ritzah Statia het verschil tussen mannelijk en vrouwelijke energie.
Wil jij ook een project financieren?
Het Cultuurfonds beheert ruim 450 CultuurFondsen op Naam. Particulieren, stichtingen en bedrijven ondersteunen hiermee honderden projecten. We nemen je alle zorg uit handen en matchen je aan projecten die dicht bij je hart liggen.