Een positief tegengeluid
Het Cultuurfonds staat voor een wereld waarin iedereen erbij hoort, ongeacht verschillen, en waar begrip voor elkaar centraal staat. In een tijd waarin men soms lijnrecht tegenover elkaar lijkt te staan, is de missie van het Cultuurfonds verbinding te stimuleren. Cultuur brengt ons samen en maakt ons sterker.
Een (cultuur)gezelschap dat zich al 25 jaar inzet voor een inclusieve en diverse wereld en op hun eigen manier een positief tegengeluid laat horen is Female Economy. Daarom krijgen zij dit jaar de Cultuurfonds Prijs, ter waarde van € 100.000, voor het ontwikkelen van nieuw werk.
Het verschil maak je op straat
Female Economy maakt het verschil niet vanuit ivoren torens; hun podium is de straat. Zij brengen niet alleen theater naar de straat, maar zorgen er ook voor dat zij zelf onderdeel worden van de buurt, door hier zelf (tijdelijk) te wonen. Zo gaan zij intensieve verbindingen aan en zorgen ze voor betrokkenheid met diverse gemeenschappen.
Op familiebezoek
Toen Female Economy van start ging was ‘multiculturaliteit’ (de verscheidenheid aan culturen) nog een onbekende wereld voor veel mensen. Adelheid Roosen, Myriam Sahraoui, Nazmiye Oral en Elly Ludenhoff (die Female Economy zijn gestart) snapten niet goed waarom iedereen het steeds over verschillen had. Uit nieuwsgierigheid besloten zij in elkaars familierituelen te duiken, om deze verschillen te ontdekken en dichterbij elkaar te komen. Zo gingen ze mee naar bruiloften van elkaars familie, maar vierden ze ook kerst bij elkaar. Ze leerden dat het beeld dat je van een ander vormt bij jezelf ligt, en niet bij 'de ander'.
De adoptiemethode van Female Economy
Deze 'adoptiemethode', zoals Adelheid het zelf noemt, komt ook terug in het werk van Female Economy. Als een ‘roedel’ trekt het gezelschap de wijken in, laat zich adopteren door buurtbewoners en leidt samen met hen het dagelijks leven. De levensverhalen die daar worden opgehaald en samen beleefd zijn de basis voor een intieme voorstelling, een helend ritueel of levende installatie. Het gezelschap gaat daarbij geen onderwerp uit de weg. Een voorbeeld hiervan is Cheikhats, a ritual beyond binary thinking. Samen met de Mannenband Kabareh Cheikhats brengt deze voorstelling een eerbetoon aan de vrijgevochten Marokkaanse vrouwen, de Cheikhats. Het stuk toont intense zang, percussie en hypnotiserende dans, waarbij thema's als liefde, dood en genderstereotypen centraal staan.
Samen bouwen aan een inclusieve en sterke samenleving
Female Economy staat voor het samenbrengen van mensen en het delen van ervaringen. Hun doel is om oplossingen te bieden voor problemen in onze samenleving door te benadrukken wat ons verbindt in plaats van wat ons verdeelt. De manier waarop Female Economy bruggen slaat tussen verschillende groepen en individuen, laat zien hoe krachtig cultuur kan zijn in het bouwen van een inclusieve en sterke samenleving. En dit is iets waar het Cultuurfonds maar al te graag aan bijdraagt.
Projecten die verbinden
Wil je bijdragen aan een wereld waarin iedereen meetelt en waar cultuur ons samenbrengt en sterker maakt?
Geef aan het Cultuurfonds